cutremur cu magnitudinea 8,3 pe scara Richter a lovit Samoa, provocând un tsunami

Un tsunami, provocat de un cutremur cu magnitudinea de 8,3 pe scara Richter, a lovit marţi seară arhipelagul Samoa din Oceanul Pacific. Bilanţul provizoriu indică cel puţin 113 morţi. În plus, zeci de persoane sunt date dispărute în Samoa, unde comunicaţiile cu numeroase sate sunt întrerupte.

În Samoa Americană a fost decretată stare de calamitate. Din relatările martorilor, unele sate de coastă au fost distruse în totalitate de ape. Autorităţile nipone au emis şi ele un avertisment de tsunami pe costa pacifică a Japoniei.

Cutremurul a avut loc la ora locală 06:48. Imediat a fost emisă o alertă de tsunami pentru zona Pacificului de Sud. Samoa, Noua Zeelandă şi Hawaii au fost printre teritoriile vizate.

În scurt timp, Samoa Americană a fost lovită de un prim val seismic în apropiere de Pago Pago. Martorii povestesc scene de coşmar.

Numărul victimelor ar putea creşte în condiţiile în care numeroşi oameni au fost daţi dispăruţi, iar căile de comunicaţie cu unele sate au fost distruse complet.

Locuitorii din Noua Zeelandă au fost şi ei sfătuiţi să părăsească zonele de coastă. Specialiştii se aşteaptă la valuri de până la 1 metru înălţime. Arhipelagul Samoa, cu o populaţie de 250.000 de oameni, este format din statul Samoa şi Samoa Americană, teritoriu al Statelor Unite.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s