Poliţele RCA se scumpesc de la 1 ianuarie

Pentru un autoturism de 1.300 de centimetri cubi, asigurarea obligatorie va costa 420 de lei, adică aproape o treime din salariul mediu brut din septembrie.

O treime din salariul mediu pe economie. Atât va costa, din ianuarie, asigurarea de răspundere civilă auto. Atenţie însă…preţul variază în funcţie de comportamentul la volan al şoferului.

Tarifele poliţelor RCA vor fi mai mari cu până la 100 de lei decât anul acesta. Astfel, pentru un autoturism de 1.300 de centimetri cubi, asigurarea obligatorie va costa 420 de lei, adică aproape o treime din salariul mediu brut din septembrie. Un motor mai mare înseamnă, desigur, un preţ pe măsură. La mai mult de 2.000 de centimetri cubi, asigurarea costă peste 1.000 de lei pe an.

Există şi societăţi de asigurare unde scumpirile ajung şi la 300 de lei.  Plătim mai mult pentru că, în 2010, va creşte limita de despăgubire, de la 300.000 euro la 500.000 euro pentru pagube materiale, şi de la 1,5 milioane de euro la 2,5 milioane de euro pentru vătămări corporale şi decese.

Există şi o veste bună! Conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor promite că şoferii care s-au ţinut departe de accidente rutiere vor beneficia de reduceri la plata RCA-ului. Aceste discounturi pornesc de la 10% faţă de tariful standard şi pot ajunge, conform Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi până la 50%. De preţurile reduse beneficiază însă doar şoferii care nu au fost implicaţi în accidente în ultimii şapte ani.

În schimb, dacă aţi fost implicat în două accidente rutiere în 2009, atunci puteţi plăti un RCA de trei ori mai mare decât cel standard. Vorbim desigur de evenimente rutiere în care s-a făcut apel la poliţa RCA pentru plata daunelor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s