Concediul maternal plătit integral ar putea creşte la 20 de săptămâni

Mămicile din Uniunea Europeană ar putea beneficia de un concediu de maternitate mai lung cu şase săptămîni decât în prezent şi de o indemnizaţie egală cu  ultimul salariu.

Până la minisesiunea de la Bruxelles din luna martie, reprezentanţii celor două comisii vor face lobby.

Aceasta a mai spus că în sedinţa de plen se va discuta şi problema concediului de paternitate. “Trebuie să vedem cum vor reacţiona membrii plenului vizavi de concediul de paternitate. Acesta a fost introdus ca şi recomandare în Comisia de Muncă, iar în Comitetul pentru drepturile femeilor a fost introdus ca şi amendare a unui articol, deci, ar avea caracater obligatoriu”, a completat Rovana Plumb.

Raportul privind “introducerea de măsuri menite să încurajeze îmbunătăţirea securităţii şi a sănătăţii la locul de muncă în cazul lucrătoarelor gravide, care au născut de curând sau care alăptează”, aşa cum este titulatura oficială prevede şi alte măsuri:

  • lucrătoarele gravide nu pot fi concediate în timpul sarcinii şi 12 luni după terminarea concediului de maternitate;
  • lucrătoarele gravide nu pot fi obligate să muncească peste program în perioada de 3 luni înainte de naştere şi 12 luni după naştere;
  • prevederile concediului de maternitate se aplică tuturor categoriilor de angajaţi, inclusiv lucrătorilor domestici;
  • luarea concediului de maternitate nu trebuie să afecteze schema de pensie;
  • angajatorii trebuie să ia în considerare cererile lucrătorilor în ceea ce priveşte transferul de la muncă “full time” la “part time” în primele 12 luni de după naştere.

Dacă aceste propuneri vor fi adoptate fără alte amendamente în forurile europene se vor aplica după doi ani în toate statele membre UE.

Comisia pentru drepturile femeilor şi egalitate de şanse a Parlamentului European (FEMM) a aprobat marţi avizul eurodeputatei PSD Rovana Plumb care prevede extinderea concediului de maternitate de la 14 la 20 de săptămâni. Salariatelor aflate în concediu li se va plăti salariul integral, pe toată durata concediului, prevede documentul. Avizul a fost aprobat, în luna ianuarie  şi de Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European (EMPL).

“Directiva legislativă are ca obiectiv al reglementării îmbunătăţirea condiţiilor de securitate şi sănătate la locul de muncă pentru femeile însărcinate şi care sunt deja mămici. În Comisia de Muncă au fost adoptate cele 18 săptămâni de concediu de maternitate cu plata integrală, iar marţi, în Comisia pentru drepturile femeilor, am obţinut cu două săptămâni mai mult. Acum urmează ca directiva să ajungă, în martie, în plen şi să obţinem mărirea concediului de maternitate la 20 de săptămâni”

Rtv

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s