Saptaman patimilor la romani

Ca in fiecare an …asa ca un obicei sarbatorim Pastele , Inainte Floriile. De acolo si pana in a 2 a zi toata lumea intra in forfota mare. Nu pentru ca ar trebui sa purifice sufletele, sa fie mai inpaciuitori saubuni ci pentru cumparaturi .

Mai nou supermarketurile se intrec in oferte ..am vazut COzonac la juma de kil cu numai 2 lei …iti dai seama ce cozonac e ala. Dar in fine. Pe plan politic  in saptaman patimilor se pare ca procurorii vor neaparat sa jertfeasca pe cineva . E vorba de acel mic mare guru care isi baga ceva in presedintele ROmaniei si ii era frica , ca daca ajunge la puscarie unde sunt numai tigani il vor regula direct in fund. Poate ca asta e martirul . Sau nu . La cat ded corupti suntem cred ca in fiecare zi cineva ar fi trebuit sa intre la racoare.

In aceeasi zi adica azi , seful FMi face o vizita surpriza direct din america…face orpiri la parlament , la cotroceni si se adreseaza multimii . Daca nu strangem cureaua si daca nu facem economii suntem pierduti . Intai trebuie sa rezolvam problema somerilor si dupa sa ridicam pretentii, cu toate ca acum ceva vreme tot FMi spunea ca tre sa dam afara ca suntem prea multi si trebuie sa facem putina ordine. Surpriza principala a fost la Cotroceni , unde presedintele Basescu l a informat ca am mai avea nevoie de ceva banuti ..poate pentru o cinzeaca mica.

Si tot astazi sute de oameni …Părinţii noştri…, bunicii noştri… stau ore întregi la rând pentru un colţ de pâine. Umiliţi, obosiţi, deznădăjduiţi cerşesc parcă un codru din pâinea cea de toate zilele.

Pâinea împărţită la cina cea de taină. În tot acest timp şeful FMI vorbeşte despre şomeri tot mai mulţi, salarii cu târâita şi pensii îngheţate. Clopotele bisericilor cheamă lumea la denie în marţea marea. Bătânilor săraci, care n-au ce pune pe masă, atât le-a mai rămas, credinţa…

Asta e Romania anilor 2010 ..o Romanie neagra , urata , poluata , deznadajduita.

Si totusi acum 2000 de ani….

e citesc Evangheliile legate de invataturile Domnului. A treia zi, numita Miercurea Mare este menita sa ne aduca aminte de pocainta femeii desfranate si de transformarea lui Iuda din ucenicul Domnului in insusi vanzatorul. Tradarea lui Iuda a facut ca ziua de miercuri, alaturi de ziua de vineri, sa devina zi de post.

Joia Mare este reprezentata prin patru caracteristici: spalarea picioarelor apostolilor de catre Hristos, Cina Cea de Taina – la care s-a instituit Taina Impartasaniei, rugaciunea lui Iisus din gradina Ghetsimani si prinderea Domnului de catre cei ce voiau sa-l ucida.
In Joia Mare se vopsesc ouale, iar sambata se face cozonacul, pasca si drobul care vor fi duse la biserica in noaptea de inviere (sambata spre duminica). In aceasta zi, in biserica preotul citeste cele 12 Evanghelii.

Vinerea Mare este ziua in care Iisus a fost jertfit si de aceea in biserica nu se canta Sfanta Liturghie, iar oamenii tin post negru. Seara se canta Prohodul Domnului, iar la sfarsit preotul imparte oamenilor florile aduse de-a lungul acestei saptamani la biserica.
La sfirsitul slujbei se inconjoara biserica cu Sfintul Epitaf, pe sub care trec apoi toti credinciosii.

De la moarte pana la Inviere, trupul lui Iisus a fost tinut in mormant pentru a le arata oamenilor ca acesta a murit cu adevarat.

Sambata este ultima zi de post si in acelasi timp ultima zi a pregatirilor pentru ziua de Inviere a Domnului. Noaptea de sambata spre duminica se fac slujbe in cinstea Invierii Domnului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s