Uite cardul …de sanatate

De la sfârşitul acestei luni, salariaţii din România vor primi prin poştă noile carduri de sănătate. Odată primite, va trebui să le avem în permanenţă la noi. Vor fi documente la fel de importante ca şi cărţile de identitate.

Până la sfârşitul anului 2012, fiecare asigurat cu vârsta de peste 14 ani va primi cardul de sănătate. Cardul va fi din plastic şi va avea un cip. Acesta va conţine informaţii de identitate ale posesorului sau codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Pe cip vor fi stocate informaţii medicale despre posesor, cum ar fi grupa sanguină şi Rh-ul, dacă suferă sau nu de boli cronice, dacă are anumite alergii sau dacă şi-a dat acceptul pentru donarea de organe, celule sau ţesuturi. De asemenea, cardul va oferi informaţii despre serviciile medicale accesate de asigurat. Astfel, cardul va arăta ce reţete a primit respectiva persoană, dacă a fost spitalizată şi ce medicamente i-au fost eliberate. Şi medicii vor avea un card, fiind vorba despre un card profesional.
Dacă asiguraţii vor plăti o parte din contravaloarea cardului şi furnizorii de servicii vor contribui cu ceva la sistemul informatic. Astfel, medicii sunt obligaţi să cumpere din propriul buget cititoarele de carduri.

rtv

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s