1 Aprilie – o pagina de istorie in sistemul sanitar

! Aprilie , unii se distreaza , altii sunt in parc, altii se iubesc .Putini sunt cei care se mai gandesc si la cei bolnavi, cei care chiar au nevoie de ajutor , la copiii bolnavi de hiv, de ciroze de leucemii. Nici Dumnezeu nu se mai uita la ei . Nici macar guvernantii. Luat pe general totul pare ca la carte, luat individual fiecare contine o mica parte de istorie.

Asadar astazi este ziua mare.Ziua in care spitalele…unele  , dispar pur si simplu. Se desfiinteaza. In Bucuresti si in alte multe localitati. Daca in Bucuresti , maternitatea Caritas  este apogeul, in tara multe spitale unice in anumite localitati nu vor mai primi bolnavi de maine. Fac o paralela si compar desfiintarea maternitatii bucurestene  cu demolarea bisericii Sfanta VIneri , sau Palatu Cantacuzino . Si atunci au existat voci care s au opus dar degeaba . Si astazi asistam , dar pasiv ca asa ne am obisnuit in ultimii 20 de ani la disparitia locurilor unde cand aveam nevoie eram tratati. Nu ne intereseaza . atata timp cat ne simtim bine.Asta e . Cand te imbolnavesti atunci iti dai seama ca nu trebuia procedat asa.

Nici ministrul bozgor nu prea are ce sa faca .Am zis .Gata. Urmeaza sa vina bila aceea uriasa care exista in  perioada comunista la demolarea cladirilor si sa dea in spital.Jos cu el . Ca si bolnavul ..a murit? gata ..in pamant.

Tris e ca nimeni nu incearca sa detalieze fiecare colt de spital, de salon, istoria patului 12  sau 14 si de ce nu a fiecarui pacient. Asa ca , de azi ..totul devine istorie. O istorie nedreapta, care e facuta numai de anumiti oameni care nu se uita in parte.Ci doar in ansamblu.

Ce vor face oamenii sau personalul medical ramas pe drumuri? Nici pana la aceasta ora nimeni nu stia. Toti isi pun intrebarea ..mai lucrez? mai mai tine cineva la 55 de ani? Daca s a desfiintat spitalul din localitatea  mea ..eu unde o sa mai muncesc? in cealalta localitate? o sa fac naveta? de unde bani? Repet : intereseaza pe cineva? Hai sa fim seriosi . Ne jucam cu destinele unor oameni , ii aruncam in strada ii lasam fara slujbe doar de dragul de a face reforma. Oare asa se numeste mizeria  care predomina de 20 de ani ? Reforma? .Hai sa facem aziluri de batrani . Hai sa desfiintam centrele de psihiatrie si mai ales pe cele pentru bolnavii de plamani .Pesemne ca se plictiseau acolo.

Oricum , acum , in acest moment unii dorm , altii scriu, altii munces, altii se iubesc ….dar mai sunt si altii care dau piept cu soarta. In acest moment . Sunt pe punctul de a fi dati afara din sistem iar altii cu branula in mana se uita in jur si se gandesc cu groaza la destinul nu tocmai potrivnic dar rau.

Unde se duc ? Cine stie? Cati  vor muri? Mai conteaza? Atata timp cat reforma se desfasoara conform planului totul este ok . Avem peste 900 de zile de reforma  si bine tot nu ne este.  Unii se trateaza la Viena …altii la Tandarei , care de astazi nu mai exista.

 

One thought on “1 Aprilie – o pagina de istorie in sistemul sanitar”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s