cazan gazeificare orlan 40 de kw l am rezolvat

salut va spuneam acu ceva vreme de un Orlan 40de kw car enu urca apa maimult de 65 de grade …cobora la 60 .  In fine am observat ca aici s a discutat in ultima vreme mai mult despre instaltie si mai putin despre centrala in sine asa ca ….am sunat la Romstal de cateva ori si au trimis in sfarsit serviceul lor. Deci la prima mana e bine de stiu …trimit reprezentantul zonal .Eu stau acum in jud calarasi , asa ca au trimis o firma agreata de ei . Au venit au vazut …da…lemne ude …au reglat aerul secundar si gata . In consecinta nu am avut gazeificare anul trecut deloc , plus multe depuneri .
anul acesta ..l am curatat ca la carte m am chinuit ca dracu , am sunat iar la romstal ….a venit echipa de la Bucuresti . Baietii mai finuti , s au chinuit 2 zile …au schimbat panou central , ventilator…plus sonda de temparatura ….In consecinta ….cazanul tot nu a avut gazeificare.
Mi s a recomandat sa l curat ….Iar l am facut boboc peste tot , am scos din pspate si acele spire , cosul l am inaltat tot . Gazeificare nimic,. Cum deschideam camera de lemne si prindea aer ..imediat avea gazeificare. dupa care murea. Am scris si aici dar nu prea au venit raspunsuri . Asa ca in disperare de cauza …am sunat iar la ROmstal ….si i am rugat sa vina inca o data.
De aceasta data au venit ei in persoana …adica service Romstal .
Un tip tinerel ….dar care se vedea ca stapaneste bine situatia . s a uitat si mi a zis ca sunt infundate fantele de aer . :)) I am jurat ca le am curatat ….tot nu m a crezut .
Primul lucru care l a facut a fost sa desfaca partea din fata de la ventilator …unde sunt fantele de aer si le a dat la maxim . Desi din fabrica vin reglate mai mic el le a dat la maxim . Bun . am facut focul …sufla dar tot nu facea gazeificare. Cum totul era nou a intrat la banuieli. asa ca a verificat ventilatorul . SURPRIZA. ventilatorul se invartea invers:)) Va vine sa credeti? INVERS. in loc sa bage el scotea. A doau zi a venit cu un altul probat. L am schimbat , am facut focul …a urcat instantaneu la 74 de grade .
drept urmare cateva sfaturi  pentru cei care doresc sa umble la cazanele orlan si nu numai .
MARE atentetie: ARDEREA se face prin fantele de sus adica prin aerul primar care intra in cazan la lemne susu si care coboara in focar. Fantele au fost deschise la maxim  deoarece poti regla putea cazanului din ventilator . Producatorul a prevazut ventilatorul cu acel fluturas de acolo se regleaza putea ….cand fluturasul e deschis la maxim are 40 de kw…la jumate inchis e la 25 de kw si asa mai departe …de acolo se regleaza si consumul ….consum mic ventilator cu fluturas mai inchis , dar apa o sa urce mai greu . deschis mai mult ..consum maimult dar toata caldura intra in casa , temp urcand mai repede. Verificati ventilatorul sa se invarta in sensul acelor de ceasornic inclusiv paletele ca fie asezeta in mod corespunzator adica sa sufle inauntru.
Mare atentie : AERUL SECUNDAR …adica cele 2 suruburi nu influienteaza arderea atunci cand urca temperatura in cazan .Rolul lor este de a mentine arderea in momentul in care ventilatorul nu functioneaza . Nu reglati dupa ureche sau auzute ..mi a zis clar 2 ture jumate sau 3  atat.
Cosul poate avea si 3 metri nu neaparat 7 numai ca nu va avea turaj cum trebuie .Cat despre instalatie cea mai simpla este cu 2 pompe  si un by pass plus o vana cu 3 cai care sa amestece turul cu returul dupa o anumita temperatura.

Acum duduie . Se incarca la 21 – 22 se umple cu lemne nu pana sus …circa 3 sferturi cuva si tine pana in jurul orei 6 jumate cand plec la serviciu . De consumat consuma ..dar ce mai conteaza cand am caldura in casa.  depuneri sunt dar mai putine .,
Un lucru important zis de inginer …flacara din focar daca e albastra lemnul e uscat daca are inflexiuni rosiatice e numai buna ….daca e rosie complet e lemnul ud. Nu se regleaza aerul din cele 2 suruburi secundare ci direct din ventilator ala face amestecul si da puterea si credeti ma ca la maxim deschis e racheta ….arunca flacara juma de metru in afara.
cat despre curatare …mai rarut asa mi azis ….daca il tin la peste 70 de grade . intre 70 si 80  de grade.

Sper sa fie de folos aceste sfaturi  tuturor celor cu cazane pe lemne …ca eu unul m am saturat sa stau in frig si sa cred ca acestea sunt doar niste porcarii.  numai bine .

19 thoughts on “cazan gazeificare orlan 40 de kw l am rezolvat”

 1. Stie cineva de ce centrala mea Orlan 40 cu gazeificare,,,BUFNESTE?!
  Adica dupa ce atinge temperatura prescrisa sau ambientul si ventilatorul se opreste…se aude un huruit (parca este elicopter)dupa care bufneste….ca o explozie…scoate fum prin ventilator…se aude un zgomot metalic si uneori……deschide clapeta de evacuare la cos….
  Acum ca sa functioneze cat de cat am deschis usa de acces (curatire) de la cos(am micsorat tirajul) si am inchis 85% fanta de admisie a aerului primar . Am lemn de stejar sau fag uscat bine. Centrala este curata, urca temperatura foarte repede……..Am impresia ca este prea mult jar in focar……….Cand huruie vibreaza panoul frontal si periodic trebuie sa strang suruburile de pe acest panou………Am nevoie de ajutor, de experienta cuiva…cei de la ROMSTAL mi-au spus sa o curat…povesti….Si mai am o problema……se aude apa in calorifere….sunt aerisite, au aerisitoare automate si le aerisesc si manual….degeaba, apa clipoceste in calorifer……DACA NU MA AJUTA CINEVA, NEVASTA DA DIVORT DE MINE……o fi doar un motiv?!

  1. iti spun sigur ca inainte de a baga sotia divort de tine,lemnele sunt prea uscate,se face foarte mult jar in focar si se produce o autoaprindere.Sfatul meu e sa amesteci lemnele cu altele,dar nu foarte umede.Fa asa cum iti spun,vei scapa de divort!

 2. aveti idee daca aerul se poate regla ..si de la ventilator de acolo de unde este fluturasul acela..la mine este lasat la max….adica nu este acoperit deloc cu aceea placutza, si mi se pare ca arde lemnele prea repede..nu am autonomie la centrala mai mare:))….daca stie cineva poate sa zica..multumesc..( am centrala orlan de 25kw..de3 ani) e ok face caldura ..merg cu ea numai la 65 grade setata ..

  1. Da! Acel fluturas se regleaza astfe ancat flacara din focar (jos in cenusar) sa fie violet, sa fie vie, ca un jet de plasma…….Daca nu urca apa la mai mult de 65 grade ori este prea mica centrala ori termostatul de reglare este defect.Poti face urmatorul experiment: lasi deschise 2 calorifere si stai cu ochii pe centrala….va trebui sa urce daca termostatul este bun….altfel va opri ventilatorul la 65 grade…..Este indicat sa functionezi la 70 grade, adica cu 5 grade peste punctul de roua……nu face condens si arde gudroanele……..temperatura mai poate ramane jos si daca lemnele nu sunt suficient de uscate…atunci flacara este rosie si letargica……o alta cauza este tirajul si marimea cosului….cred ca la cazanul tau trebuie sa ai un diametru dde 180 mm iar cosul trtebuie sa aiba cca 7,5 m……..eu am cazan de 40Kw si merge struna….aproape….periodic trebuie curatate gurile de fum…..daca nu ai un levier lateral prin care sa le cureti trebuie sa desfaci un capacaflat de asupra si in spre spate, se ridica usor, nu este pixat decat prin clipsuri…apoi desfaci 2 suruburi si dai la o parte un catac metalic cu garnirura de asbest….ATENTIE LA GARNITURA….apoi cu o perie cureti acele tuburi verticale…asa zisele guri de fum……eu o exploatez de cca 8 ani, nici nu mai stiu precis….mai vorbim….

 3. in spatele cazanului,sunt 6 orificii pe unde gazul format in interior iese prin ele.acestea sunt infundate,si prin fufaitul ala ele se desfunda!nu e nimic ingrijorator!acele orificii trebuiesc desfundate de un specialist in centrale termice.Se poate desfunda si de utilizator,dar cu explicatii precise de cineva din domeniu.si centrala mea face la fel.acum am invatat si o face sotul meu fara probleme.

  1. Multumesc. Am descoperit si eu…..problema…. Centrala mea are un levier lateral prin care cele 6 tuburi se curata……. Eu greseam la aprindere……..umpleam centrala cu lemne, deschideam usa de jos (cenusarul) si cu un arzator cu butelie (parlitor de porci) aprindeam lemnele apoi inchideam butelia si asteptam pana urca apa la 65 grade (am untermometru electronic pe iesire), pornean centrala pana temperatura cobora la 60 grade si o inchideal din nou. In acest timp usa cenusarului era deschisa de asemenea si schibarul, iesirea spre cos era descis. Faceam aceasta operatie pana cand temperatura nu mai cobora sub 65 grade cand pornean centrala si setam temperatura de iesire la 70 grade. Acest mod de pornire este incorect si periculos. Este adevarat ca in 30 min eu ajungeam in parametri normali….. dar SE FACE PREA MULT JAR IN FOCAR si asta face ca centrala sa bufuie, sa pufneasca……uneori deschide clapeta spre cos… Acum o pornesc tot cu arzatorul dar pun lemne putine si dupa ce se formeaza jar o unplu. Am aceasta centrala de 7 ani si sunt multumit……am control ambiental (recomand folosirea lui) si incalzasc 8 camere mari…….casa este construita din caramida (zidarie de 38 cm) POROTERM si daca temperatura exterioara nu este sub -10 grade o umplu la 18 ore……ca o idee am echivalentul a 100 elemnti de Al. Va doresc EXPLOATARE usoara si in siguranta…. Sa fiti sanatosi si la punga grosi!

   ________________________________

 4. Buna ziua. Am si eu o problema.Centrala orlan 40 scoate gazele arse pe la ventilator iar periodic se deschide clapeta de la cos si ramane prea multa cenusa. Folosesc doar lemn de fag uscat.

  1. Salut! Am intampinat si eu aceiasi problema cu iesirea fumului pe la ventilator si un zgomot in interior ca si cand ar cadea un lemn.imi iese fumul doar atunci cand se opreste ventilatorul.imi poti spune daca ai rezolvat cu aceasta problema si care ar fi cauza?Multumesc mult

   1. Trebuie doar sa verifici daca fanta de iesire a gazelor spre schimbator ( pe fundul spatiului unde pui lemnele este un slitz, o fanta dreptunghiulara) este ne acoperita de cenusa…..cu vatraiul cureti fanta……cel putin jumatate……Fenomenul se produce cand gazogenul nu are cale libera spre schimbator si se aprinde cu explozie. Uneori poate deschide schiberul spre cos…Daca cureti cenusa dupa fiecare umplere fenomenul nu se produce…….Eu curat partial cenusa….adica nu las focul sa moara complet……..cand mai este jar viu il dau intr-o parte cu un spacru mare, imping cenusa prin fanta (cat mai multa) apoi pun lemne, nu multe, un strat….deschid cenusaru si trag cenusa, dau termostatul sub 65 gr C, inchid gura de alimentare, las cenusarul deschis, las schiberul deschis si urmaresc temperatura……..cand ajunge la 70-75 gr C, inchid cenusarul, alimentez cu lemne full, inchid usa de alimentare si schiberul si setez termostatul pe 70 gr C……….nu va mai pufni si scoate fum……..Daca faci cum am spus….poti opri complet centrala la 7 zile pentru curatire completa. SUCCES!

   2. Trebuie sa cureti fanta de iesire spre schimbator….ce dreptunghiulara de pe fundul spatiului pentru lemne de fapt trebuie sa indepartezi cenusa de pe ea…..daca este obturata, gazele aprinse nu au pe unde sa iasa…….si iasa pe unde apuca….prin ventilator sau daca se aprind cu explozie deschid schiberul spre cos…….Deschizi usa de alimentare si cu un vatrai impingi cenusa prin fanta pana fanta ramane cel putin jumatate deschisa, sau cureti toata cenusa dupa fiecare incarcare….cam incomod…Eu opresc centrala la 7 zile….dar curat fanta la fiecare incarcare……..nu las sa moara focul si cand mai este jar dau bucatile mari de jar spre fundul spatiului cu un spaclu, inghesui cenusa prin fanta, cat mai multa…..redistribui jarul peste fanta, bag lemne si las usa cenusarului si schiberul deschise pana temperatura atinge 70 gr C apoi inchid usa cenusarului si schiberul……….cand faci aceasta manopera nu trebuie sa alimentezi centrala de la inceput complet……la inceput pui un strat de lemne…….3-4 butucei si in final o umpli. Daca o umpli de la inceput vei obtine muly jar….mult gazogen……si centrala va pufni….O astfel de manevra face ca in prima faza focul sa arde de jos in sus si nu invers……lemnele se aprind in masa…..Dupa o incercare doua o sa intelegi cum merge treaba si vei ajunge la performante……..sa mearga centralaNON STOP, o limentezi din mers…….SUCCES!

 5. Intentionez sa achizitionez o centrala pe lemne cu gazeificare pentru incalzirea unei casa de circa 90 m2. Am primit o oferta de la un agent de vanzari Romstal pt o centrala Orlan. Nu e ieftin (circa 15.000 RON centrala + radiatoare + tevi ppr verde + accesorii) dar nici in alte parti nu cred ca e mai putin. Intrebarea e: se merita sa cumpar centrala Orlan de 25 kW? Sunt calitative? Multumesc anticipat!

  1. 15000 de lei doar centrala? paiun de 40 de kw e in jur de 10000 . Poate cu totul radiatoare , tevi etc etc
   luati in considerare ca intra multe piese de la centrala la tevi . Tot felu de bypassuri, landomat(daca am scris bine), vana cu 3 cai …si astea duc inspre 1500-2000, la care se adauga pompele Daca le luati de la romstal va usuca la bani . Ex: grundfos l am gasit la Romstal cu 1000 de lei , iar la semanatoarea aceeasi marca aceeasi pompa cu 350. O am de 5 ani si n are nimic. MAre atentie ce luati .
   Despre orlan in ciuda faptului ca sunt multe pareri negative,. eu o am de 5 ani . Daca e reglata cum trebuie, curatata macat o data pe luna , la fumuri 0 data pe zi , are o maciuca de care dai , iar lemnele sa fioecatusi de putin uscate, n ai probleme . Merita. da nu 15000 de ron , undeva la 6-7000 de lei . plus accesoriile.

  2. Este OK. Eu o exploatez de cca 8 ani….sunt multumit…trebuie lemn uscat …cred ca stii….Calculul pentru puterea centralei este simplu…..Volumul de incalzit si nu suprafata, masurat in m cubi, se inmulteste cu 50-100 W si vei ontine puterea in W. Functie de pierderi alegi 50 pentru pierderi minore (termopane, zidarie de 40, placare cu polistiren….) sau 75 ca medie…….Puterea ontinuta trebuie inmultita cu 1,1 sau 1,2 ca o marja de siguranta. Asa obtii puterea optima pentru centrala…….alegi centrala cea mai apropiata de rezultatul obtinut dar trebuie sa ai in vedere ca aceste centrale nu trebuie sa functioneze sub 20% din putere..

 6. Cum se curata ventilatorul si daca se unge cu vasilina pentru ca merge greu si se mai opreste din cand in cand.

 7. dupa 4 ani de functionare s-a spart cazanul, are o tabla foarte subtire pe care am masurat-o acum si este de 1 mm, nu a mai putut fi sudat, acum trebuie sa il inlocuiesc cu altul.

 8. Ventilatorul porneste la 49 grade iar dupa ce se termina lemnele ventilatorul functioneaza in continuare pana tempertura coboara la 37 grade . Am vazut la cineva acelasi tip de centrala Orlan 40 ventilatorul porneste la 57 grade si se opreste, cand se termina lemnele ,la aproximativ 57-58 grade. Se poate regla oprirea ventilatorului la o temperatura mai mare pentru ca functioneaza ore intregi pana temperatura ajunge la 37 grade.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s